Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym globie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.

Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić wolno jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.