Świetna włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. mięso sezonowane Kraków Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film