Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Sklep z winem Kraków
Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.